Új szerelem 60-on túl, és még azon is túl

A mai 70-es a régi 60-as?

Vén kecske is megnyalja a sót! Érvényes még ez a mondás, vagy ma már egyértelmű, hogy a szerelemben nincs korhatár?

Pár évvel ezelőtt egy 92 éves genetikus professzor előadásán ültem, aki a nők testének – lelkének öregedését elemezte. Ez nem volt túl népszerű téma a hölgyek körében, meglehetősen szigorúan néztünk, mikor az idősödő női test életszakaszait láttuk a diákon. Csak akkor mosolyodtunk el, mikor a professzor mesélni kezdett magáról: „Mikor megnősültem, még nagyon fiatal voltam, 70 éves.”

Akkor még nincs semmi veszve! Csak az „örökös” társkeresőket szeretném megnyugtatni. Ma már természetes, hogy találkozunk 50 pluszos, sőt 60 pluszos társkereső oldallal, és nem is meghökkentő, ha valaki 50-60 év felett találja meg élete szerelmét. Számos példát hozhatunk a sztárvilágból is. Ott van például Al Pacino, az örökös agglegény, aki 61 évesen lett újra apa. Beverly D’Angelo színésznő, Al akkori élettársa ikrekkel ajándékozta meg, bár kapcsolatuk azután megromlott. George Clooney 53 éves korában nősült, és 56 évesen lett szintén egy ikerpár édesapja. Révész Sándor a Piramis zenekar egykori frontembere, öt válással a háta mögött találta meg 28 évvel fiatalabb szerelmét, Juditot, és 56 évesen lett apa.

De vannak még szélsőségesebb példák, ha emlékszünk a Kossuth- díjas magyar költőnkre, Faludy Györgyre! A költő 92 éves korában vette feleségül a nála 65 évvel fiatalabb Fannyt. Négy évig voltak házasok, csak a halál választotta el őket egymástól.

Azt gondolhatjuk a művészeknél ez normális!

Pár hónappal ezelőtt találkoztam egy fiatal lánnyal, Csengével. Akkor boldogan mesélt 36 évvel idősebb szerelméről. Sokat faggattam, mi vonzza őt a 68 éves férfihez. Csenge csillogó szemekkel felelt: „Az elején én sem tudtam ezt a vonzódásom hova tenni. Egyikünk sem. De én nem úgy látom őt, mint a külvilág. Minden pillanatban tudom, mennyire szerencsés vagyok! Tévhit az, ha valaki elmúlt 60 éves, akkor már nem lehet erős, egészséges, szellemileg éber. Sokan vannak, köztük a párom is, akik olyan testi-lelki-szellemi állapottal rendelkeznek, melyet egy 20 éves is megirigyelhetne. Ha körülnézel, egy átlagos 68 éves ember örül, ha nem beteg és el tudja látni magát. De nem ez a normális! Remélem, a mi példánk utat mutat másoknak. Hogy így is lehet.”

Na de mit szól ehhez a családod? – kérdezgettem tovább Csengét.

Szomorúan válaszolt: „Az enyém, finoman szólva, egyáltalán nem örül. Sajátos a viszonyom velük, de ma már jól alszom emiatt.”

Mi a legszebb része a kapcsolatotoknak?

„Béke van közöttünk és elfogadás. Ő nem egy 68 éves öregember, én pedig nem egy átlagos 32 éves nő vagyok, mi együtt alkotunk egy egészet. Ennek mindennapi megtapasztalása a legszebb. És az, hogy mind testi, mind lelki, mind szellemi szinten meg tudjuk adni egymásnak az elégedettséget. Kiegészítjük és szeretjük egymást.”

A napokban tudtam meg, hogy Csengéék összeházasodtak!

Szóval, vigyázat, a szerelem bármikor, bárhol ránk találhat, ha eddig ez nem történt volna meg velünk életünk során.

Az „időskori” érett szerelem bizonyítottan fiatalon tart testileg, lelkileg. Az idős szerelmes tudja már az idő véges, ezért hálás, megbecsüli a boldogságot.

Miért nem tesszük ezt meg fiatalon?

A napokban láttam egy filmet, melyben az ördög néhány kívánságra ad lehetőséget egy reménytelenül szerelmes férfinek. A férfi kíván mindent: gazdagságot, hatalmat, sikert, de mindig valami hiba csúszik a számításba, és nem nyeri el az áhított nő kegyeit. Az élet is pont ilyen! Egy hiba mindig becsúszik.

Ha a tökéletes partnerre vágyunk, lehet még 80 évesen is a társkeresőkön bolyongunk!

De hogy keressünk partnert 60 évesen? Legközelebb elmondom!

Ha tetszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on print
Share on email