Hihetetlen, de tényleg van, aki halhatatlan

Mikor megalkottuk ezt a blogot, egy olyan szimbólumot kerestünk az oldalnak, ami megtestesíti mindazt, amiről itt beszélni szeretnénk:

Egy szimbólumot, amely egy hosszú, boldog, egészséges, reményteljes életet képvisel!

A névválasztás

Természetesen a névválasztás is ezt sugallja.

“Az első 80 évről” Bródy János és Tolcsvay László írt egy lírai dalt, ezt kölcsönöztük a blog címében, a zeneszerző, szövegíró szíves hozzájárulásával, melyet ezúton is köszönünk!

A várható élettartam közel lineárisan emelkedett az elmúlt két évszázadban: 200 évvel ezelőtt csupán 30-40 év volt, 100 éve 50-60, ma pedig 80-90 évig élünk.

De ki tudja ez a fejlődés milyen irányt vet pár évtized múlva, mikor a mesterséges intelligencia tudása felülmúlja az emberét? Az átlag életkor, akár 100-150 év fölé ugorhat?

A név tehát megvolt, de az ezt megtestesítő metafora még nem.

A metafóra

Felmerült a tölgyfa, mint szimbólum, az istenek fája, mely több száz évig él, jelképezi az ősök tiszteletét, és a rendíthetetlen kitartást. Gondoltunk a több ezer éves cédrusokra, melyek Csontváryt is lenyűgözték.

Aztán ott vannak az elefántok! Tudta Ön, hogy az elefántok hihetetlen empátiával rendelkeznek más fajok iránt? Felismerik a vészhelyzetet, és egy váratlan természeti katasztrófában az ember segítségére sietnek. Sajnos, csak 60-70 évig élnek, ezért tovább folytattuk a kutatást.

Így akadtunk egy egészen elképesztő élőlényre, a halhatatlan medúzára! 

A Turritopsis dohrnii latin névvel illetett apró, 4,5 milliméteres medúzafaj fiatalító módszerével tett szert világhírnévre az elmúlt évtizedben. A más fajhoz tartozó, „átlagos” medúzák élettartama néhány órától néhány hónapig terjed.

A Turritopsis dohrnii-nak viszont van egy különleges mutatványa: stresszhelyzetben képes visszafejlődni fiatalkori polip-állapotába. Mintha egy pillangó visszabújna hernyóbőrébe és újból születne. Ezt a képességét akárhányszor ismételni tudja, így elvileg, egyedülálló módon, halhatatlan. Ő a halhatatlan hal.

Ennek ismeretében úszik be a mi kis emblémánk minden betöltésnél az oldalra, mint egy medúza, húzva maga után a polipkarjait.

Megszerettük a kis halhatatlan medúzát!

Legyünk mi is medúzák!

Pár napja Dr. Hoffmann Artúr kardiológus, pszichológus főorvosnál üldögéltem, hogy életrajzi ihletésű szakmai könyvének vázlatát körvonalazzuk, mikor váratlanul neki szegeztem a kérdést:

Artúr, mi a hosszú, boldog, egészséges élet titka? De kérem, ne a rizikófaktorok kizárását sorolja, mint például a dohányzás, elhízás stb. Olyat mondjon, amit csak Artúr tud!

Hosszú csend után szólalt meg:

“A lélek!”

Úgy érti Artúr, hogy a lelki tényezők?

” Úgy értem, hogy kerüljük el a lelki, magatartásbeli problémákat teljesen!”

Ez lehetetlennek tűnik. “Fiatalodjunk” minden elkerült stresszhelyzetben? Legyünk medúzák?

“Ezen el kell gondolkoznom” – felelte. “Mire legközelebb jön, megmondom!”

Alig várom, gondoltam! Önök is várják?

Ha tetszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on print
Share on email