Christiaan Barnard, a szívtipró!

Elmerengve nézem a régi fotót…

Egy jóképű férfi néz vissza rám,  világsztárhoz illő sármos mosolyával, zavarbaejtő barna szemeivel és mellette ül a világ egyik legszebb nője: Gina Lollobrigida. Hány női szívet törhetett össze ez szívtipró! – gondolom irígykedve.

Ki ez férfi? Ő Christiaan Barnard, egy igazi szivspecialista!

51 évvel ezelőtt 1967. december 3-án Christiaan Barnard dél-afrikai sebész a világon elsőként hajtott végre sziváltültetést emberből-emberbe. Akkor ez történelmi mérföldkőnek számított.

Christiaan Neethling Barnard sebész 1922. november 8-án született Dél-Afrikában, apja Adam Barnard holland protestáns lelkész volt. Négy testvére közül Ábrahám, öt évvel fiatalabb öccse szívrohamban meghalt, akkor határozta el, hogy szívsebész lesz.

Amerikában a Minnesotai Egyetemen végezte el élete első szívműtétjét, ahol megismerkedett Norman Shumway szívsebésszel, aki szintén kutatásokat végzett a szívátültetések terén.

Miután Bernard visszatért Fokvárosba, bevezette a nyitott szívműtéteket, új típusú szívbillentyűket tervezett, és elindított egy kutyákon végzett szívátültetési kísérletszorozatot. Ezek eredményei ösztönözték az emberből-emberbe történő transzplantációra.

1967. december 2-án Denise Darvallt és édesanyját elgázolta egy autó. Az édesanya a helyszínen meghalt, huszonöt éves lánya, Denise kómába esett, a szíve viszont egészségesen dobogott. Az orvosok lemondtak róla, de akkoriban súlyos etikai kérdést vetett volna fel Denise halottnak nyílvánítása.

Negyven évvel később derült ki, hogy a fiatal szívet káliuminjekcióval állították le végül. A gyászoló apa hozzájárult a szervdonációhoz, így Denise szívét egy ötvenöt éves fogorvos megkapta. A műtét csaknem öt órán keresztül tartott, de a férfi csak tizennyolc napig élt. Halálát az idegen szerv elleni immunreakciók okozták.

Bernard professzor 1983-ban a kezét megtámadó ízületi gyulladás miatt feladta sebészi hivatását.

Élete során háromszor nősült, hat gyermeket nemzett – ennyiről tudunk -, számtalan női szívet összetört, és számtalant megmentett.

Szívátültetések Magyarországon

Magyarországon 1992-ben volt az első szívtranszplantáció a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Ér- és Szivsebészeti Klinikáján, az azóta már elhunyt Szabó Zoltán szívsebész irányításával.

Szabó Zoltán és csapata a huszonnyolc éves Schwartz Sándornak adott új szívet és egy új életet. Schwartz Sándor a mai napig kitűnő egészségnek örvend.

Mára Magyarországon is túljutottunk az ötszázadik műtéten!

Ha tetszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on print
Share on email