Hogyan válasszunk idősgondozót?

Mindig pánikot okoz a családban, ha idős hozzátartozónk váratlanul elesik, beteg lesz, kórházba kerül.  Az élet egyik percről a másikra megváltozik. Nagyi egyik nap még vasárnapi ebéddel várja családot, másnap tehetetlenül fekszik a kórházban. Az élet többé már nem lesz ugyanaz! Vagy mégis? Felépül még?

Nem hagyhatjuk többé egyedül?

Megindul a visszaszámlálás!

Nagy dilemma ilyenkor, hogy miként oldjuk meg a szülő, nagyszülő felügyeletét, ha kiengedik a kórházból. Nincs túl sok időnk!

Ha az állapota engedi, legjobb megoldás néhány hét rehabilitáció (pl. combnyaktörés, vagy stroke után) egy rehabilitációs intézményben – feltéve, ha találunk befogadó helyet. A rehabilitációra szükség van, mert a beteget képessé teheti újra az önálló életre.

Ha néhány órás felügyeletet javasol a szakorvos, és családon belül ez megoldhatatlan, akkor forduljunk bátran az önkormányzathoz, egyházi fenntartású intézményekhez, érdeklődjünk hány órányi gondozást tudnak biztosítani. Az államilag, vagy az egyházak által támogatott intézmények árai kedvezőek. Amennyiben az ő kapacitásuk csekély óraszámmal bír, forduljunk az idősgondozókat szolgáltató egyéb szervezetekhez. Az árakat a „piac” folyamatosan alakítja, így igen széles skálán mozognak, intézménytől függően.

A huszonnégy órás felügyeletet nyújtó gondozó kiválasztása már nehezebb feladat, hiszen egy teljesen új élethelyzetet eredményez, még akkor is, ha ezt családon belül sikerül megoldanunk. Egy gondozó életvitelszerűen él majd hozzátartozónk lakásában, és ez egy kölcsönös alkalmazkodást kíván.

Az árakat itt is a piac generálja, és befolyásolhatja a beteg állapota, a családok anyagi helyzete.

Hogyan válasszunk gondozót?

  • Ismerjük meg alaposan az illetőt, kérjünk élő referenciákat! Olyan családokkal beszéljünk, akiknél már dolgozott a gondozó korábban!
  • Keressünk a betegnek szimpatikus embert!
  • Kérjünk a feladatnak megfelelő végzettségről tanúsítványt, erkölcsi bizonyítványt, egészségügyi, fertőzőmentességi igazolást!
  • Kérjünk próbaidőt!
  • Nézzük meg, van-e gyakorlata az adott területen, pl. alkalmas-e az emelésre, mozgatásra, ha ez szükséges.

Ne feledjük:

  • aki nekünk szimpatikus, az nem biztos, hogy a hozzátartozónknak is az!
  • a házi gondozással évekkel hosszabbíthatjuk meg hozzátartozónk életét!
  • a szüleink is gondoztak bennünket, mikor még rászorultunk!

További kérdéseik vannak? Írjanak!

Ha tetszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on print
Share on email