Tévhitek az önkéntes munkával kapcsolatban

Ha valaki megkérdezi tőlem, hogy miért vállalok önkéntes munkát, akkor egyszerűen ezt válaszolom: azért, mert szükség van rám. Egyik ismerősöm nem érte be ezzel a válasszal, értetlenkedve faggatott tovább: “Népes családod van, három gyermeked, két unokád, biztosan szükség van rád otthon is!” Igen, mindent megtennék a családomért, de nem mindenkinek van családja, hozzátartozója, akire számíthat a bajban. 


“Én nem engedhetem meg magamnak, hogy önkénteskedjek! Szükségem van minden fillérre, és sokszor a szabadidőmben is dolgozom.”  Sűrűn halljuk ezeket a mondatokat. 

Miért vállalnak a szociálisan érzékeny emberek mégis önkéntes munkát? Ha keresztény szemmel nézzük a kérdést, akkor az önkéntes munka a keresztényi élet része. A keresztény egyházak életén belül mindig elsődleges szerepet játszott a krisztusi parancs: az önkéntesség. “Válaszd azt az életformát és azt a feladatot, amelyben szeretőbb emberré válsz.” (Keresztelő János) Ha segítünk a rászorultakon, mások felé fordulunk, egy kis ideig megfeledkezünk a saját gondjainkról, sőt a saját problémáink talán meg is szűnnek. Segíteni lehet néhány perc alatt is: egy kevés szóval, bátorítással, egy pohár vízzel, meleg étellel, megbocsátással. Ez sem időnkbe, sem plusz pénzünkbe nem kerül. Az önkéntes munkának számos formája létezik még, az informatikai feladatoktól kezdve a rászorult gyermekek táboroztatásáig.


A civil szerveződések olyan társadalmi szervezetek, melyek önkéntes alapon működnek. Az első ilyen nemzetközi szervezetnek a solferinói csata után létrejött Nemzetközi Vöröskeresztet tekintik. Ma már számos szervezet tevékenykedik Magyarországon is. Például, szeretetszolgálatok, önkéntes tűzoltóságok, természet- és környezetvédő civilszervezetek, tudományos társaságok, művészeti szervezetek stb. Az önkéntes munka tapasztalatszerzést, új készségek elsajátítását jelentheti a fiataloknak, utat mutathat a pályaorientációban is. A versenyszférában dolgozóknak kikapcsolódást, feltöltődést nyújthat az önkéntesség. A nyugdíjasoknak segítheti a kapcsolatok kialakítását, a hasznosság és a megbecsültség érzését. De mindannyiunknak személyiségfejlődést, formális és informális tanulást biztosít.

Ha egy friss diplomás fiatal, egy középiskolai diák munkát keres, és a munkakeresés ideje alatt önkéntes munkát vállal, akkor ezt felhasználhatja a szakmai önéletrajzában is. A munkaadóknál bizonyosan előnyt élvez majd, ezen kívül a tapasztalatait is gyarapítja. Az önkéntesen vállalt munka alatt nem csak a tapasztalatokat lehet gyűjteni, hanem eldöntheti a pályakezdő, hogy merre induljon el, ha még bizonytalan.

Az önkéntes munka nem haszontalan időtöltés, még akkor sem, ha nem kapunk érte még egy hálás “köszönömöt” sem! Mi mindenképpen fejlődünk, gyarapodunk általa! Az önkéntes tevékenység célja az esélyegyenlőség és a felelősségvállalás növelése.

Ha bárki kedvet kapott az önkéntes munkához, bátran keressen, mert leigazolt önkéntes munkához tudom segíteni. Email: emoke.kereskedo@gmail.com

Ha tetszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on print
Share on email