Főzzön medvehagymát idős hozzátartozójának, ha teheti, ha eheti!

Nyersen a legegészségesebb, a megmaradt húsvéti sonka és a tojás mellé.

A piacok megteltek a medvehagymával, népies nevén jurdával, poroszhagymával. Én ugyan magam szedtem a Bakonyban, de ezt másnak mégsem ajánlom, mert gyűjtéskor nagyon fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal, és az őszi kikericcsel. Az említett két növény mérgező, levele emberi fogyasztásra alkalmatlan. A medvehagyma jellegzetessége, hogy levelei erősen fokhagyma-illatúak. Magánszemély naponta, saját felhasználására két kg mennyiséget gyűjthet állami, nem védett területen. A barna medvék is kedvelik, innen ered a medvehagyma neve.

Mire jó a medvehagyma?

Először is nagyon finom fokhagyma, hagyma ízű növény, és rendkívül egészséges. Kedvező hatással van a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen is bevethető, a szédülést, fejfájást redukálja, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegítheti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.Természetes antibiotikum!
Nőknél változó kori panaszok esetén hatékony!

Főzhetünk belőle levest, tehetjük köretbe, tésztába, rántottába, omlettbe, ahogy szeretjük.

Véralvadásgátló hatása miatt véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt!

Medvehagyma leves (nem használtunk mixert)
Medvehagymás rizsköret

Ha tetszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on print
Share on email