Ne nevelj zombit idős hozzátartozódból!

Az ember mégiscsak ember!

Azt tartja a mondás: az orvos a testet gyógyítja. Az idősgondozó feladata a lélek gyógyítása és bátran mondhatom a beteg, a gondozásra szoruló környezetének javítása is. Az idősgondozáshoz elsősorban empátia, nagyfokú tolerancia, türelem és szeretet szükséges. Okos szeretet!

Mit jelent okosan szeretni?

Okosan szeretni azt jelenti, hogy szem előtt tartjuk a még meglévő képességek megőrzését hosszú ideig, ameddig csak lehet. Az önálló evést, ivást, mozgást stb. Óvni kell a beteget a sérülésektől, az eleséstől is, mert egy bizonyos kor felett a sérülések a szervezet összeomlásához is vezethetnek. Ezek az idősgondozó elsődleges feladatai. 

Egy empatikus, szociálisan érzékeny gondozó nagy segítségére lehet a családnak!
Egy idős, beteg ember, főleg, ha kezdődő demenciával, Alzheimer korral küzd, már a saját világában él. Ezt nagyon nehéz a családnak, illetve a gondozónőnek megérteni. 
El kell fogadnunk, mert az ellene való küzdés esetleg, további zavart, leépülést, felesleges konfliktust okozhat. 

Mit jelent ez?

Ha gondozottunk gyermekkori, fiatalkori emlékeiben él, társalog a már meghalt édesanyjával, rokonaival, barátaival, vagy olyan környezetbe képzeli magát, melyben évekkel ezelőtt élt, olyan tárgyakat keres, melyek fiatal korában vették őt körül, hagyjuk őt ebben a világban.
Ne akarjuk őt kizökkenteni hasonló mondatokkal:”Ugyan, ne beszéljen már hülyeségeket! Az édesanyja már régen elment.” Az időskori demenciával küzdő betegek hullámokban visszazökkennek a valóságba, így felesleges őket bántani. Mindig jusson eszünkbe a jól bevált varázsmondat:”Csak úgy beszélj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled is beszéljenek!”
A demens, Alzheimer kóros beteggel való együttélés nagyon sok türelmet követel. A demens, Alzheimer koros betegek, illetve azok, akik gondozzák őket, támogatást és rengeteg szeretetet igényelnek a családjuktól és barátaiktól.

Ne korlátozzuk idős hozzátartozónkat fizikailag, kémiailag. A szabadság mindenkinek fontos! Természetes, hogy 80 év felett az élet lelassul. Lehet, hogy gondozottunknak 15 perc helyett egy óráig tart a reggeli elfogyasztása, nem siet már sehova, megfáradt, ez az ő életritmusa. Fogadjuk el. Az idő nem számít többé.

Ugyanilyen döcögős lehet a fürdés, az öltözködés, a séta. 
A gondozó feladata ezeket a rutin feladatokat megkönnyíteni, segíteni, de semmiképpen nem siettetni a folyamatokat. Ha az önálló étkezés egy óráig tart, tisztelettel hagyjuk őt egyedül enni, tartsuk meg ezt a képességét. Tudjuk, hogy mi 15 perc alatt megetetnénk, de ő elveszítené az önállóan evés képességét.
Egy magyarországi idős otthonban, Vas megyében, ahol az intézményt egy nagy angolpark veszi körül, az idős emberek szabadon sétálhatnak (természetesen képességük szerint), ha néha el is tévednek, hiszen a parkon kívül nem juthatnak. Az ápoló személyzet általában tudja, merre keresse őket. A mozgás segíti a vérkeringést, mely jó a szívnek, az agynak egyaránt.

A szellemi képességek elvesztésének, a minőségi életnek az elhagyása is bekövetkezik, ezt az egészség fejlesztésére irányuló tanulási tevékenységgel késleltethetjük.
• Ilyen fejlesztő foglalkozás lehet a közös társasjáték, melybe a családtagok is bekapcsolódhatnak.
• A kártyajáték, a sakk, ha még van erre képesség.
• A keresztrejtvény fejtése.
• Az évszaknak megfelelő asztali dísz közös készítése, (pl. őszi levelekből, almából, gyertyából).

Ossza meg velünk Ön is tapasztalatait!

Ha tetszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on print
Share on email