Illatterápia az idősgondozásban

„Oly árvák ők mind, az öregek.” – mondja az idősekről Weöres Sándor. Hívjuk az illatokat is segítségül a támogató, pozitív légkör megteremtéséhez. 

A valódi illóolaj vagy esszenciális olaj növényi esszenciát jelent, amit a növény különböző részeiből – levél, szár, virág, termés, gyökér, kéreg, gyanta – főként vízgőzdesztillációval vonnak ki, vagy a citrusfélék esetében a gyümölcshéjből hidegpréseléssel nyernek. 

A 100%-ban természetes, valódi illóolajok terápiás hatása régóta ismert, és különlegessége abban áll, hogy egyszerre hat a test, lélek, szellem szintjén. Ez a komplex hatás részben az illóolajok gazdag kémiai összetételének köszönhető: alkohol, aldehid, sav, észter, keton, terpén-vegyületek egyaránt előfordulnak bennük. A kémiai hatáson túl, az illóolajok belélegzésekor az agy limbikus rendszere stimulálódik, ami kihat a pulzusra, a vérnyomásra, a légzésre, a hormonszintekre. A limbikus rendszer része az amigdala, amin keresztül az érzelmekre lehet hatni – az illóolajokkal. 

Az illóolajok hatásai
A Hamletben  Ophelia így beszél a rozmaringról – Arany János fordításában: „Itt egy rozmarinszál, az emlékezetre; kérlek, édes rózsám, hogy jussak eszedbe;…”  

A rozmaring emlékezetjavító hatását a tudomány is bizonyította. Mark Moss és kollégája (Northumbria Egyetem, Anglia) 2012-es kutatásának címe: A plazma 1,8-cineol összefüggést mutat a szellemi teljesítménnyel rozmaring illóolaj aromatikus alkalmazását követően.

A rozmaringolaj használata: cseppentsünk pár csepp illóolajat az illóolaj-párologtatóba vagy más néven diffúzorba. Ez egy elektromos hidegpárologtató, kifejezetten illóolajokhoz. A rozmaringolaj van, akinél emeli a vérnyomást, ezt óvatosan tapasztaljuk ki. Epilepsziásoknál nem ajánlott a használata. 

Sok idős ember enyhülést keres sajgó, gyulladt ízületeire. Egy illóolajos masszázs nemcsak a fájdalmat csökkenti, de oldja a feszültséget is, és a testi érintés megnyugtató érzését is megadja, amire az idősebbeknek oly nagy szüksége van. Például a hordozóolajjal hígított levendulaolaj kitűnő választás. A levendula segíthet nyugtalanság, izgatottság esetén is. 

A masszázs legegyszerűbb formája, ami bárhol, bárki által megvalósítható, egy rövid kézmasszázs gyengéd masszírozó mozdulatokkal. Az emberi érintés csodálatos gyógyír: a szívvel-lélekkel végzett masszázsért az idősek nagyon hálásak. 

A citrus illóolajok – citrom, narancs, bergamott, lime – hangulatemelőek. Egy kísérletben narancs illóolajat párologtattak, aminek a hatására az idős étvágytalan pácienseknek javult az étvágya. 

citrom illóolaj is egy nagyon gyengéd, kedvelt illat. Párologtatva fertőtleníti a szoba levegőjét, jó hatású köhögés ellen, és a szellemi funkciókat is javítja. Minden valódi illóolajnak van antimikrobiális hatása.

tömjén, a levendula vagy a kettő együtt csökkenti a kellemetlen orvosi kezelések miatti szorongást.  

Lelki terhek
Az öregedés sok új lelki teherrel járhat: szociális elszigetelődés, a betegségek elviselése, a helyzet elfogadása, alkalmazkodás, a kiszolgáltatottság, a másoktól való függés tudomásul vétele. Ebben a helyzetben az aromaterápia fontos segítséget nyújthat mind testi, mind pedig lelki szinten, amiből a gondozó is profitál.

Vigyázat, hamisítják! A piacon sok rossz minőségű olaj van, hamisított, hígított, szennyezett, amivel nem lehet terápiás hatást elérni. Ezért fokozottan figyeljünk oda, hogy kizárólag megbízható minőséget vegyünk.   

Kecskeméti Edit, wellness tanácsadó

 

Ha tetszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on print
Share on email