Nyersen a legegészségesebb, a megmaradt húsvéti sonka és a tojás mellé.
A piacok megteltek a medvehagymával, népies nevén jurdával, poroszhagymával. Én ugyan magam szedtem a Bakonyban, de ezt másnak mégsem ajánlom, mert gyűjtéskor nagyon fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal, és az őszi kikericcsel. Az említett két növény mérgező, levele emberi fogyasztásra alkalmatlan. A medvehagyma jellegzetessége, hogy levelei erősen fokhagyma-illatúak. Magánszemély naponta, saját felhasználására két kg mennyiséget gyűjthet állami, nem védett területen. A barna medvék is kedvelik, innen ered a medvehagyma neve.
Mire jó a medvehagyma?
Először is nagyon finom fokhagyma, hagyma ízű növény, és rendkívül egészséges. Kedvező hatással van a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen is bevethető, a szédülést, fejfájást redukálja, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegítheti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.Természetes antibiotikum!
Nőknél változó kori panaszok esetén hatékony!
Főzhetünk belőle levest, tehetjük köretbe, tésztába, rántottába, omlettbe, ahogy szeretjük.
Véralvadásgátló hatása miatt véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt!


