Az én COVID naplóm

A vírus, bárhonnan is jön, bármerre is tart, bármit gondolunk róla, hisszük, nem hisszük, de egyelőre köztünk van, és úgy tűnik, köztünk is marad. Teljesen kiszámíthatatlanul hat ránk, miközben megosztja az embereket, mint a politika, vagy mint a vallás. A minap egy fiatal tanítványunk, Attila hagyott itt bennünket: a COVID-19 az ő tüdejét is megtámadta, és a kórházban meghalt. Pár hete még külföldi útját-munkáját terveztük együtt. Utolsó szavai csengenek a fülemben: nagyon örülök, hogy megismertelek! Azon tűnődtem, hogy mire gondolhatott utoljára, mikor még magánál volt. Ilyen történetem egyre több van, de ő volt az első, aki meghalt a járvány miatt, és akit ilyen közelről ismertem.

Így, hogy én is átestem a betegségen, szívesen leírom, hogy min mentem keresztül, két oltás felvétele után is. Az oltásokat fél éve kaptam. A Koronavírus-járvány elleni védekezés, a környezetünk megóvása, családunk, gyermekeink, idős hozzátartozóink védelme nem lehet “vírus-hit” kérdése többé.

Első nap, szerda: kicsit fáj a torkom, berekedtem. Ez gyakori a téli időszakban, biztosan megfáztam. Lázam nincs.

Második nap, csütörtök: rekedt vagyok, enyhén fáj a fejem, lázam továbbra sincs. Ilyen is volt már, de érdemes lenne egy Covid tesztet végezni.

Harmadik nap, péntek: egy ” nyálas” Covid tesztet kaptam a kollégámtól, otthon rendkívül szakszerűen elvégeztem, az eredmény: negatív. Megnyugodtam.

Negyedik nap, szombat: tüneteim alig vannak, jól vagyok. Meggyógyultam?

Ötödik nap, vasárnap: éjjel arra ébredek, hogy rettenetesen fázom, fájnak az izmaim, fáj a fejem.

Hatodik nap, hétfő: olyan szagokat érzek, melyek irreálisak, szédülök. Lázam nincs, de gyengének érzem magam, fáj a fejem, fáj a gyomrom, fáj az orrom. Felhívom az orvost, másnapra behív egy PCR tesztre, de telefonon keresztül közli, a tünetek alapján Koronavírusra gyanakszik. Mindig jó diagnoszta volt.

Hetedik nap, kedd: A teszt erősen pozitív eredményt mutat. Tíz nap karanténra ítélnek. Hazavánszorgok két maszkban, kesztyűben. Felhívok mindenkit, akit csak tudok, akivel az elmúlt napokban találkoztam. Körülöttem az emberek maszk nélkül lófrálnak, köhögnek, mintha nem is lenne mitől tartaniuk. Azon gondolkozom, hányan hordozhatják a vírust anélkül, hogy tudnának róla.

Nyolcadik nap, szerda: köhögök, egyre gyengébb vagyok. Fáj mindenem, az egész testem, a fejem, a gyomrom is. Nincs étvágyam. Érzem az ízeket és a szagokat. Gyömbér teát iszom, szedem a vitaminokat, iszom a gyógycseppeket, bár ezeket eddig is szedtem.

Kilencedik nap, csütörtök: köhögök, nem érzem a reggeli kávé ízét. Csak feküdni vagyok képes, mindenem fáj. Nincs étvágyam.

Tizedik nap, péntek: köhögök, nem érzem az ízeket, a szagokat sem. Csak feküdni vagyok képes. Nincs étvágyam. Elengedtem a napi rutint.

Tizenegyedik nap, szombat: kicsit jobban vagyok, de köhögök, továbbra sem érzem az ízeket, a szagokat sem. Csak fekszem, próbálok levest enni.

Tizenkettedik nap, vasárnap: erősebb vagyok, csökkennek a fájdalmaim, de még köhögök, nem érzem az ízeket, a szagokat sem.

Tizenharmadik nap, hétfő: az ízeket nyomokban érzem, felkelek, főzők, rendben tartom a környezetem.

Ez így megy még egy hétig, lassú javulással, sok alvással, mire aztán a tizenhetedik napon kimerészkedem az utcára, visszamegyek az orvoshoz, a tesztem végre negatív, tüdőm tiszta. Mindeközben, egyik távoli családtagom tüdőembóliát kap a vírus szövődményeként. Én bízom abban, hogy a két felvett oltásom megvéd a további szövődményektől.

Az eset pozitívuma, hogy azért az is legyen: visszanyertem leánykori testsúlyomat, és kipihentem magam.

Magyarországon 1953 óta adják a TBC elleni védőoltást. A TBC, vagy tuberkulózis cseppfertőzéssel terjed, leggyakrabban a tüdőt károsítja, de megtámadhatja a központi idegrendszert, agyhártyagyulladást okoz. A járványos gyermekbénulás vírus az 1900-as évektől rohamosan terjedt – a védőoltásoknak köszönhetően csaknem eltűntek ezek a betegségek. A diftéria, magyarul torokgyík erősen fertőző betegség elleni védőoltásért, feltalálója Emil von Behring Nobel-díjat kapott. Soha nem akartuk tudni ezeknek az oltásoknak az összetételét. Bárányhimlő, HPV vírus, sorolhatnám a fertőző betegségeket, melyek ellen már működik a védőoltás. Mi lenne velünk védőoltások nélkül?

Ha tetszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on print
Share on email