10 intő jel a kóros lelki működésre

Hosszasan nyomom a kapucsengőt, ahogy megbeszéltük. Közben van időm legalább tízszer elolvasni a régi bádogcégért:

“Dr. Hoffmann Artúr, Kardiológus. Rendel: H-Cs 17-19h”. A sorok között alkoholos filccel, szabálytalan kézírással beszorítva: angiológus.”

Nyílik a kapu, lassan megyek be, ahogy megígértem, nincs feszített program, mikor hozzá jövök. Azért kicsit mégis izgatott vagyok, hiszen ma is a hosszú élet titkáról faggatom majd a főorvost.

Kicsit árnyékos, hűs nappaliban huppanunk le végül, hogy elkezdjük a munkát. A főorvos azt ígérte, hogy közhelyektől és frázisoktól mentes receptet ír a hosszú és egészséges élethez.

– Mi hát a titok, főorvos úr? – vágok azonnal a közepébe. – „A testi és a lelki működések egyensúlya!” – feleli.

„Az embert a tudata, a lelke emeli ki az állatvilágból. A tudatot a gondolkozás, és a „jövőbe látás” képessége jellemzi. Az ember a földön az egyetlen élőlény, amely rendelkezik a tervezés képességével, előre tudja azt is, hogy meg fog halni, csak a halála időpontját nem ismeri. Legfeljebb, a tudomány mai állása szerint, megfelelő módszerekkel, a civilizációs betegségek megelőzésével, a halál időpontja késleltethető.

Ma már az orvostudomány fejlődésével ismert, hogy számos betegség kialakulásában a lelki tényezőknek is óriási jelentősége van.

A világon mindenhol, az orvosképzés tematikájában szerepelnek a lelki tényezők és ezek kifejtett kölcsönhatása a szervezetre.

A legtöbb ember nem is gondol arra, hogy a szervezetét lelki működések is irányítják. Arra pedig végképp nem gondol, hogy a kóros lelki működése a felelős nagyon sok szervi megbetegedéséért.”

– Milyen jelek figyelmeztethetnek a kóros lelki működésünkre?- kérdezem. – Honnan tudjuk, hogy baj van a lelkünkkel?

„Vannak intő jelek! A szervezet jelez! Könnyű felsorolni minimum 10 intő jelet, hogy tudjuk, a lelkünk bajban van.”

Már kezdi is a felsorolást!

10 intő jel a kóros lelki működésre:

  1. Alvászavar! Ha este nehezen alszunk el, éjszaka ok nélkül, többször felébredünk. Elalváshoz nyugtatót, vagy altatót szedünk. Reggel fáradtan ébredünk.
  2. Tartós életfeszültségek: munkahelyi, párkapcsolati, családi stb. Évek óta fennálló tartós szorongás, szexuális élet zavarai (impotencia, frigiditás, meddőség).  Depresszió (állandó, vagy visszatérő rossz hangulat, kedvetlenség, munkahelyi alkalmatlanság).
  3. Testsúlytöbblet, kóros soványság. Mai adatok szerint, a lakosság 65 %-a rendelkezik súlytöbblettel. A súlytöbblet a legtöbb embernél a helytelen táplálkozás következtében, már gyermekkorban elkezdődik.
  4. Előrement szervi betegségek (infarktus, agyvérzés, érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatos betegségek). Előrement betegségek: az egyén kórtörténetében, vagy korábbi zárójelentéseiben szereplő betegségek.
  5. Gyomorfekély
  6. Vastagbélgyulladás
  7. Magas vérnyomás
  8. Agyvérzés
  9. Alsó végtag érszűkület
  10. Szenvedélybetegségek /alkohol, dohányzás, kábítószerek, kaszinó, lóverseny, kártya, lottó, szerencsejátékok /

“A fenti betegségek azért nagyon fontosak, mert a mindennapi orvosi gyakorlatban ezeket kizárólag testi megbetegedésként kezelik, holott ezek hátterében hosszú ideje fennálló lelki tényezők szerepelnek. Megfelelő oki kezelés szóba sem szokott jönni. 

Az a baj, hogy bármit írunk, annak az ellenkezője is igaz!

Amennyiben a fenti tüneteket, vagy jeleket észleljük, keressünk megfelelő szakembert (lelki vezetőt, pszichológust, pszichiátert) a környezetünkben, gyógyítsuk meg kóros lelki működésünket!” – teszi hozzá gyorsan.

Artúr mára befejezte a téma elemzését, elfáradt. Dr. Hoffmann Artúr 88 éves.

Az interjú 2018-ban készült.

Ha tetszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on print
Share on email