12 intő jel

Mikor van szükség a segítségünkre?

Mi, felnőtt gyerekek megszoktuk, hogy vannak segítőkész, életerős szüleink, nagyszüleink, akik aktív részei az életünknek. Ott vannak, ahol kell, akkor, amikor kell, mindig számíthatunk rájuk.

De ők is támaszkodhatnak ránk?

“Mama, majd felugrom a jövő héten, vagy utána. Most ezer a dolgom!”

Hiába panaszkodnak, hogy itt fáj, ott fáj, meg sem halljuk, nem akarjuk hallani: “biztosan, a korral jár ez a fájdalom!”

Telnek az évek, szüleink egyre gyengébbek lesznek, mi pedig nehezen fogadjuk ezt el. Nem figyelünk az intő jelekre, pedig a folyamatok megelőzhetőek lennének!

Soha nem felejtem el, mit éreztem, mikor rádöbbentem, anyám többé már nem tudja a telefonban elmondani a kedvenc receptünket, de már arra sem emlékszik, hol találom a leírt verziót. Soha nem fogja már elkészíteni az “anyuféle” májgaluska levest, vagy a csokitortát. A felismerés, hogy ebben is – mint minden másban – nekem kell majd átvennem a helyét, drámai hatással volt rám. Ijedten ültettem anyut autóba, rohantam vele a szakorvoshoz, ahol még drámaibb választ kaptunk kérdéseinkre: “Ideje gondoskodni édesanyja felügyeletéről.”

12 intő jel, mely segít nekünk abban, hogy megítéljük, mikor van szükség beavatkozásra hozzátartozónkkal kapcsolatban:

 1. ha bizonytalan a járása, könnyen elesik
 2. fájdalommal él együtt
 3. a napi rutin feladatok elvégzése problémát okoz
 4. a testhigiénia háttérbe szorul
 5. nincs kedve kimozdulni a lakásból
 6. a hűtőben egyre több lejárt szavatosságú ételre bukkanunk
 7. a lakás tisztasága elmarad a megszokottól
 8. memória zavart észlelünk
 9. elfelejti a legfontosabb családi eseményeket
 10. bizonyos tárgyakat a szokványostól eltérő helyen találunk meg
 11. halmozódnak a bontatlan levelek
 12. rohamos fogyást észlelünk

A szeretetünket nem csak úgy fejezhetjük ki, hogy hetente, havonta egyszer felhívjuk a nagyit.

Mikor mi ráérünk. Mikor már gyötör a lelkifurdalás, hiszen hetek óta nem hallottuk a hangját. Hívjuk, de nem veszi fel a telefont. – Nem hallja? Elesett? Előbb kellett volna keresni…

Ne várjuk meg, amíg hozzátartozónk kiszolgáltatott helyzetbe kerül, tegyük meg a szükséges lépéseket! Mik ezek a lépések? Sok mindent tehetünk, a lakás akadálymentesítésétől az elektronikus riasztórendszeren keresztül a magunkhoz vételig, vagy gondozó felfogadásáig, de a megfelelő döntések nagyon változóak az adott helyzettől függően. Ez a cikk adhat némi támpontot a lehetőségekről, de a legjobb, ha szakemberhez fordulunk!

Ha tetszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on print
Share on email